Városháza
Önkormányzat

Lengyel Színművészeti Egyetemisták Miskolcon

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2015. március 09.

Az idén immár harmadik alkalommal rendezte meg 2015. február 3-8 között a Miskolci Nemzeti Színház a Színművészeti Egyetemek Miskolci (SZEM) fesztiválját. A hazaiak mellett Hollandiából, Lengyelországból, Romániából és Svájcból érkeztek társulatok.

Lengyelországot a Varsói Aleksander Zelwerowicz Nemzeti Színművészeti Akadémia diákjai képviselték. Az Akadémia a lengyel színművészet egyik meghatározó intézménye, 1950-ben, a két legnagyobb lengyel színiakadémia összevonásával jött létre.

Hamlet, Rómeó és Júlia, Macbeth és Troilus és Cressida. Négy tragikus történet, négy véglegesen szenvedélyes szerelmet írt meg legismertebb drámáiban a Mester. A két veronai fiatal tiszta, naiv szerelme találkozik Lord és Lady Macbeth sötét tónusú szerelmével, míg egy párt a fiú apja haláláért véghezvitt bosszúja tesz tönkre, egy másikat pedig az Iliászban megénekelt családi és nemzeti katasztrófa pusztít el. A Varsóból érkező diákok ezeket a sok szempontból nagyon is különböző kapcsolatokat mutatják be előadásukban, középpontban azzal az erővel, mely minden távolságot leküzd a két ember között.

A nyelvi nehézségeket a rendező a kivetítőn megjelentetett magyar szöveggel oldotta fel. Az előadás után a színház szervezésében a miskolci lengyelek találkoztak a színművészekkel, valamint tanáraikkal és elbeszélgettek velük.

 

Fekete Dénes