Városháza
Önkormányzat

Derenki búcsú

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2014. augusztus 01.

A Derenk Szövetség – támogatóival és partnereivel együtt - immár 24. alkalommal rendezte meg a Derenki kápolnánál 2014. július 27-én a búcsút. A szép számban összegyűlteket Poros Andrásné, a Derenk Szövetség elnöke köszöntötte, majd Dr. Csúcs Lászlóné, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke mondott ünnepi beszédet. Kiemelte, hogy immár a Lengyel Közművelődési Központ keretében működik az emlékhely - mint telephely - így hosszú távon biztosítva van fenntartása és üzemeltetése.

A magyar-lengyel nyelvű szentmisét Karol Kozlowski atya, a Budapesti Lengyel Plébánia plébánosa és Bukovinszky Zoltán Bódvaszilasi plébános celebrálta. A két ország Himnuszának eléneklése után a hívők a temetőbe vonultak, ahol megkoszorúzták őseik sírjait.

A réten felállított mozgó színpadon került sor a Derenki gurál szótár Magyarországi bemutatására. Poros Andrásné – aki 1940-ben Derenken született – elmondta, hogy ezzel a kiadvánnyal régi álma teljesült. Ő még beszéli ezt a nyelvet, de a fiataloknak, leszármazottaknak írásos kiadvány nélkül lehetőségük sem volt eddig ennek az elsajátítására. A könyv bemutatása után a magyar-lengyel szerzők dedikálták a kiadványt. A kiadásra és a bemutatóra a Borsod-Torna-Gömör Leader Egyesület nyert a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által kiírt pályázaton 6.2 millió Forintot.

A délutáni kulturális programban fellépet:

  • a lengyel „Spisoki” együttes,
  • az Emőd-Istvánmajori Polska Drenka Hagyományőrző Együttes,
  • a Bódva-völgyi Néptáncegyüttes,
  • a Császta Gyermek Néptáncegyüttes.

 

Fekete Dénes