Városháza
Önkormányzat

Isten katonái

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2013. október 28.

A Visegrádi Négyek közötti kulturális együttműködés keretében került sor Miskolcon, a Herman Ottó Múzeumban az Isten katonái című vándorkiállítás megnyitására 2013. október 15-én.

A rendezvényen köszöntőt mondott Dr. Wojciech Brzeziński úr, a Varsói Állami Régészeti Múzeum igazgatója, Kiss Gábor alpolgármester úr, megnyitotta Szörényi Gábor András úr, a múzeum régészeti igazgatóhelyettese.

A kiállított anyag tablókon, maketteken, valamint korabeli harci öltözetek és fegyverek felvonultatásával mutatja be a huszitáknak a keresztes lovagrenddel vívott csatáit. Megismerkedhettünk az akkori viszonyok között újnak, korszerűnek számító harceljárásaikkal, melynek köszönhetően hosszú ideig sikeres harctevékenységet folytattak a XV. században. Leghíresebb vezérük - Zsizska János (1360-1424) – aki mint a cseh zsoldosok parancsnoka részt vett az 1410-es Grundwaldi csatában a lengyelek oldalán. Ebben az ütközetben II. Ulászló király vezette lengyel és litván csapatok fényes győzelmet arattak a német lovagrend felett.

A husziták Észak-Magyarországra is betörtek. Megyénkben erődítéseket építettek pl. Sajógalgóc, Sajónémeti és Vadna településeken. Mivel ezekből kiindulva sanyargatták, fosztogatták a magyar falvakat, Mátyás király fekete seregével kiverte őket, váraikat a földdel tette egyenlővé.

A megnyitón Bárcziné Sowa Halina a Miskolci Lengyel Önkormányzat elnöke tolmácsolt.

A kiállítás 2013. december 31-ig látogatható.

 

Fekete Dénes