Városháza
Önkormányzat

Szögliget-Derenk Lengyel Tájház átadása

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2013. június 10.

2013. május 25-én újabb fontos lépés történt a Derenki Emlékhely bővítésének ügyében, átadásra került Szögliget község központjában a Lengyel Tájház. Az épületet Szögliget Önkormányzata, a berendezési tárgyakat a Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára biztosította.

Az Országos Lengyel Önkormányzat és a megye lengyelségének képviselőit Poros Andrásné a Derenki Szövetség elnöke köszöntötte. Beszédében örömét fejezte ki a Derenki Lengyel Emlékhely bővülése miatt.

Az Országos Lengyel Önkormányzat képviseletében dr. Sutarski Konrád, a Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára igazgatója adta át a gyűjteményt Tóthné Mihalik Katalin Szögliget polgármestere részére. A Tájházban azok az eszközök és tárgyak vannak bemutatva melyeket az egykor Derenken lakók, majd leszármazottaik használtak, megőriztek és felajánlottak a múzeum részére.

A szögligeti filia fenntartásáról és a tárgyak karbantartásáról a Budapesti múzeum gondoskodik. A polgármester asszony válaszában örömét fejezte ki az új lengyel kiállítási hely létesítése alkalmából és megígérte annak gondozását, megőrzését. A tájházat Ködmön Ferenc szendrői rk. esperes áldotta meg.

A továbbiakban a meghívottak a Művelődési Házban Bubenkó Gábor fotóművész a témához kapcsolódó kiállítását, majd egy Derenkről készített rövidfilmjét nézték meg. A rendezvény szerény vendéglátással majd baráti beszélgetéssel zárult.

 

Fekete Dénes

Fotó: Bubenkó Gábor