Városháza
Önkormányzat

Bemutatkozott a Lengyel Nemzetiség

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2013. május 31.

2013. május 23-án a Szabó Lőrinc Idegennyelvű Könyvtár szervezésében, az intézmény előadó termében, a Népek és kultúrák sorozat keretében mutatkozott be a Miskolci Lengyel Nemzetiség.

A szépszámú érdeklődőket Bárcziné Sowa Halina, a Miskolci Lengyel Önkormányzat elnöke köszöntötte. A továbbiakban röviden beszámolt az önkormányzat tevékenységéről, a közelmúltban szervezett rendezvényeiről, majd az év hátralévő részében tervezett feladatokról.

Dr. Rémiás Tibor történész, főmuzeológus a derenki lengyelség történetét osztotta meg a jelenlévőkkel. Nem volt nehéz dolga, hiszen édesanyja még ott született, illetve e témában komoly kutatómunkát végzett és erről több könyvet is publikált.

Hogy az elmondottakat a közönség lássa is Bubenkó Gábor mutatta be rövidfilmjét, illetve fotógalériáját a mintegy 220 évig lengyelek által lakott településről.. Az előadásokat Radányi Judité zárta, aki az 1981-82-ben – a rendkívüli állapot idején - érvényben lévő vásárlási jegyeket, illetve az akkor kiadott és terjesztett ellenzéki röplapokat, újságokat mutatta be.

Litwin József - lengyel felmenőkkel rendelkező - miskolci iparművész Ovidius: Szerelem című grafikai kiállítását Kákóczki András művészettörténész nyitotta meg.

A programon jelen volt Tóthné Mihalik Katalin, Szögliget polgármestere, aki nagyon sokat tesz munkatársaival, a falu lakosságával együtt a község határában lévő Lengyel Emlékhely megőrzéséért, karbantartásáért.

A rendezvény lengyel étkek és italok kóstolójával zárult. Hát, nagyon hamar elfogyott minden! Felvetődött, hogy érdemes lenne egy lengyel éttermet nyitni a városban.

Köszönjük szépen a könyvtárnak, hogy lehetőséget biztosított számunkra a bemutatkozásra a város lakóinak.

 

Fekete Dénes