Városháza
Önkormányzat

Lengyel karácsony Miskolcon

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2012. december 20.

A Miskolci Lengyel Önkormányzat 2012. december 16-án tartotta a hagyományos karácsonyi ünnepségét. Közösségünk tagjai fogékony volt a hívó szóra, és mint egy 50-en voltak jelen a Kolping házban.

A vendégeket Bárcziné Sowa Halina elnök köszöntötte, majd éves tevékenységünkből emelt ki pár fontosabb programot. Kukucska Róbert atya két nyelven – magyarul és lengyelül – ismertette az Evangéliumot, majd mondott alkalomhoz illő beszédet. A kulturális műsorban Balázs István verseket szavalt, Barkó Tamás pedig egy novellát olvasott fel. Az ostyatörés alkalmából kívántunk egymásnak békés, boldog karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag újévet.

A továbbiakban lengyel étkek kóstolója következett. A barszczot Szewczuk Anna, a káposztalevest Fábián Grazsina készítette. Nem maradt egy csepp sem belőlük, ez bizonyítja, hogy mindenkinek ízlett.

A délután fénypontja a Mikulás csomagok átadása volt a gyerekeknek. Sajnos a lengyel Mikulásnak sok helyre kellett mennie, így nem tudott személyesen jelen lenni. A tíz gyerek nagyon örült az ajándéknak, de csak a 9 éves Sebők Péternek volt mersze elénekelni egy télapós dalt. Ezt a helyzetet az Ukrán Önkormányzattól Misa gitárművész oldotta fel, akinek kíséretében már csak úgy zengett a terem a gyerekek énekétől, páran még táncra is perdültek.

A végén már a felnőttek is bekapcsolódtak és jó hangulatban telt közösségünknek Advent harmadik vasárnapja. Köszönjük a Budapesti Lengyel Konzulátus ajándékait nagycsaládos tagjainknak.

 

Fekete Dénes