Városháza
Önkormányzat

A lengyel-magyar barátság napi koncert a Zenepalotában

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2017. március 23.

A Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat tagjait és pártolóit látták vendégül a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumnak és katowicei partneriskolájának, a Wojciech Kilar Zeneművészeti Líceumnak a diákjai és tanárai. A lengyel-magyar barátság napján e két nemzet alkotásai hangzottak el.

A lengyel-magyar barátság napját egy közös koncerttel ünnepelték meg a Zenepalotában, ahol a hangverseny előtt Pfliegler Péter alpolgármester mondott köszöntőt. – Két választ is lehetne adni arra a kérdésre, hogy vajon létezik-e két nemzet között barátság. Az első válasz röviden egy egyszerű igen lenne. A hosszabb válasz pedig az lenne, hogy „igen, csak meg kell nézni a magyarokat és a lengyeleket.” Népeink barátsága ugyanis több mint ezer éves, és megbonthatatlan alapokon nyugszik, olyan alapokon, mint a keresztény hit és a számos történelmi összekapcsolódás – hangsúlyozta az alpolgármester, aki emlékeztette a jelenlévőket a március 15-ei ünnepségekre. – A budapesti megemlékezésen rengeteg lengyel zászlót lehetett látni a téren. Történelmi harcainkban és jelenlegi küzdelmeinkben is mellettünk állnak a lengyelek, mint ahogy mi is ugyanezt tesszük, ha nekik szükségük van ránk.

A lengyel líceum képviselői már negyedik alkalommal jártak Miskolcon. Most egy Wojciech Kilar-szoborral ajándékozták meg a miskolci intézményt. Az idei hangversenyen lengyel és magyar zeneszerzők művei hangzottak el.

A lengyel-magyar barátság napjának története 2006.  március 24-ig nyúlik vissza, amikor Lech Kaczyński lengyel és Sólyom László magyar köztársasági elnök Győrben aláírták a győri nyilatkozatot, valamint átadták a lengyel-magyar barátság első köztéri emlékművét. A magyar Országgyűlés 2007. március 12-én, a lengyel Szejm március 16-án nyilvánította határozatban ünnepnapnak március 23-át, a lengyel-magyar barátság napját.

Fotó: Juhász Ákos
Szöveg: minap.hu