Városháza
Önkormányzat

Bialkai konferencia

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2017. június 08.

A Bukowinai Kistérség elnöke 2017. június 08-10 között 3 napos konferenciára hívta Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lévő Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatok képviselőit. A 24 fős csoportban négyen voltak a Miskolci Lengyel Önkormányzattól.
A téma Derenk volt, hiszen 300 évvel ezelőtt erről a környékről jöttek azok a lengyel telepesek, akik benépesítettek a kihalt falut. Budapesten 2017. április 07-én hasonló konferencia volt az Országház volt felsőházi tanácstermében.
A rendezvény szentmisével kezdődött a Bialka Tatrzanskai plébániatemplomban, majd a konferenciát dr. Körmendy Adrienn, hazánk krakkói főkonzulja és dr. Csúcs Lászlóné a Parlament lengyel nemzetiségi szószólója nyitotta meg. A továbbiakban dr. Rémiás Tibor és dr. Janusz Kamocki előadása hangzott el a témában. Ezt követően került bemutatása a „Derenk – 300 év történelem” című könyv, melynek szerzői Kamocki professzor és Jadwiga Plucinska-Piksa voltak. A kulturális részben a helyi Mali Bialcanie, illetve a Polska Drenka együttesek léptek fel.
A szabadidős programban Dunajeci tutajozás, illetve a Nowy Targi piac felkeresése volt beállítva. Az újabb találkozás időpontja 2017. július 23-án a Derenki búcsún.

Rémiás Emőke

Konferencja popularnonaukowa „300 lat Derenku” w Białce Tatrzańskiej