Városháza
Önkormányzat

A Bialkai búcsún

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2017. november 16.

A Miskolci Lengyel Önkormányzat 2017. október 27-29 között 20 fővel 3 napos zarándokúton vett részt Bialka Tatrzanskán. A látogatásnak az volt az apropója, hogy 300 évvel ezelőtt települtek át erről a részről a lengyel telepesek Derenkre.

A jubileumot tavasszal mindkét országban nemzetközi tudományos konferencia előzte meg, illetve már a jubileum jegyében zajlott júliusban a Derenki búcsú, melyen mintegy 1200-an vett részt, ebből 300-an Lengyelországból.

A Bialkai római katolikus templom védőszentje Szent Simon és Szent Júdás Tádé. A két mártír apostol ünnepét október 28-án tartja az egyház. A Szent mise 11 órakor kezdődött, melyeken a lengyel papokon kívül a Sajószentpéteriek plébánosa Takács Alajos úr is misézett. A szertartáson a fordítást Bárcziné Sowa Halina végezte. A szakadó eső miatt a kőrmenet elmaradt. Egy ilyen esős hétvégét fogtunk ki, ami vasárnap délben havazásba ment át.

A mise után a Kultúrházban gyülekeztünk, ahol a megjelenteket a Bukowina Tatrzanskai járás elöljárója köszöntötte. Beszédében kitért a 300 évvel ezelőtt történtekre, amikor a nehéz sorban lévő lengyel családok az új és szebb jövő reményében áttelepültek Derenkre. Ott sem volt könnyű dolguk, de derekasan helytálltak, megőrizték nyelvüket, hagyományaikat. A kapcsolatok újra felvételére majd 290 évet kellett várni, hiszen a határok sokszori átszabása megakadályozta a szabad mozgást, a kapcsolattartást. De most már ez nem akadály, örömmel látjuk vendégül az elszármazottakat mondta.

A hivatalvezető úr ezután először a még Derenken született 29 főnek adott át oklevelet – sajnos idős koruk és betegségeik miatt sokan nem lehettek jelen – majd a leszármazottak is kaptak diplomát. A napot este jó hangulatú zenés rendezvény zárta.

Csoportkép ünnepség után

Fekete Dénes