Városháza
Önkormányzat

Decemberi rendezvények Miskolcon

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2017. december 20.

December 02-án ünnepi ebéddel összekötve tartottuk a Lengyel Karácsonyt a Calypso étterem különtermében. 48-an jöttünk össze. Meghívott vendégek: Szarvas Péter atya, a Szent Anna templom plébánosa, Schmidtné Törő Ágnes úrhölgy, az Avasi gimnázium igazgatója, Donát Erika úrhölgy, a Polgármesteri Hivatal munkatársa voltak. Az elnöki beszámolót kétnyelvű kulturális műsor, majd a Mikulás érkezése követte. Péter atya Adventi köszöntője után ostyatörés volt. Ebéd után a tombolán próbálhattuk ki szerencsénket, majd baráti beszélgetések során idéztük fel az idei élményeket.

December 09-én 20-an vegyültünk el a Zakopanei adventi hangulatban. Nagyon szépen fel volt díszítve a városközpont. Több év mostoha időjárása után végre mínuszok repkedtek, illetve 40 cm-es hó volt. Nagyon jól éreztük magunkat!

December 13-án - a Nemzetiségek Napja alkalmából - köszöntötte a város az itt élő és munkálkodó kilenc kisebbség képviselőit. Batta Angéla osztályvezető asszony köszöntője után nemzetiségenként 1-1 fő kapott elismerést. A Miskolci Lengyel Önkormányzatét Bárcziné Sowa Halina kapta, aki fáradhatatlanul dolgozik népeink közötti mind jobb és tartalmasabb kapcsolat megteremtésén.

December 14-én az Avasi Gimnázium színháztermében Bárány Krisztián Halhatatlanok (2016) című filmjének bemutatására került sor. Az alkotás a I. világháború győztes Limanowai csatájának állít méltó emléket, kiemelve a 9. Soproni huszár ezred szerepét ebben. A film előtt Szopkó Péter történész ismertette a kialakult katonai helyzetet, majd a csata döntő szerepét a Galíciai harcok során.

December 17-én tartotta Limanowa város a 103 évvel ezelőtti csatára a megemlékezést. A polgármester úr önkormányzatunk 5 fős delegációját hívta meg a rendezvényre. Vasárnap délelőtt ünnepi szentmise volt a bazilikában, amit a Jabloniec hegyen lévő katonai temetőben megemlékezés, koszorúzás követett. Nem csalódtunk, a lengyelek most is megadták a módját, méltó képen emlékeztek a Monarchia itt elesett soknemzetiségű katonáira, illetve a Lengyel Légió harcosaira.

Befejezésül a Miskolci Lengyel Önkormányzat képviselő testülete névében áldott, békés karácsonyt és eredményekben gazdag boldog újévet kívánok!

Fekete Dénes

 

Nemzetiségek Napja Miskolcon

2017. december 13-án köszöntötte Miskolc Megyei Jogú Város vezetése nemzetiségi önkormányzatait a Nemzetiségek napja alkalmából a Polgármesteri Hivatalban. Az ünnepségen Fekete Dénes, a Miskolci Lengyel Önkormányzat elnöke és Csiszár Adrienne, az Avasi Gimnázium lengyel kapcsolatokért felelős tanárának meghívására én is részt vehettem.
A megjelentek köszöntése után mind a kilenc nemzetiségi önkormányzat egy-egy főjét díjazták 2017-ben nyújtott kimagasló munkájáért. Mivel mi a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatot képviseltük, együtt ünnepeltük az idei elismerés nyertesét, Bárcziné Sowa Halina asszonyt, aki a Miskolci Lengyel Önkormányzat elnöke volt az előző ciklusban és a magyar-lengyel kapcsolatok terén végzett fáradhatatlan, lelkiismeretes munkájáért kapta az elismerést. A díjak átadása után nemzetiségi kulturális programok következtek, fellépett például a Szlovák Hagyományőrző Népdalkör is. Ezután állófogadásra invitáltak bennünket.
Személy szerint nagy élmény volt számomra ez az ünnepség. Rengeteget tanultam a Miskolcon önkormányzattal rendelkező nemzetiségek kultúrájáról és munkájáról. Érdekes volt hallgatni a díjazottak kalandos és mindenféleképpen inspiráló életútját. Ez a délután megerősítette bennem azt a hitet, hogy egy társadalom minél sokszínűbb, annál érdekesebb lehet!
Köszönöm a meghívást a Miskolci Lengyel Önkormányzatnak és Csiszár Adrienne tanárnőnek, aki a lengyel kapcsolatokat szervezi iskolámban, az Avasi Gimnáziumban!

Máthé Levente
az Avasi gimnázium 11/2 o. tanulója