FOLYTATÓDIK AZ INGYENES MISKOLCI LAKOSSÁGI LED-CSEREPROGRAM

GONDOSKODÓ MISKOLC: FOLYTATÓDIK AZ INGYENES LAKOSSÁGI LED-CSEREPROGRAM

Az energiaárak drasztikus emelkedése és az infláció az elmúlt évben a miskolci családokat is nehéz helyzetbe hozta, olyannyira, hogy kizárólag saját erejükre támaszkodva csak nehezen vagy egyáltalán nem tudták kigazdálkodni a rezsiköltségeket. A drágulás Miskolc MJV Önkormányzatánál és annak intézményeinél is olyan mértékű volt, hogy akár a teljes éves költségvetés csaknem felével is megnövelte a város energiakiadásait.

Miskolc MJV Önkormányzata a szűkös költségvetés ellenére is fontosnak tartja, hogy ne hagyja magára a miskolci családokat, hogy erején felül, de segítse a városlakókat.

A Nagy-Miskolc program fontos része a Gondoskodó Miskolc szociális- és támogatócsomag, amelynek egyik eleme – a CYEB-bel együttműködve – a városban megvalósuló ingyenes lakossági LED-csereprogram.

Az Önkormányzat folytatja a már megkezdett programot, amelyre első körben hatezer miskolci regisztrált, részükre mintegy hetvenezer darab LED került kiosztásra. A sikeres csereprogram részeként kiosztott korszerűbb izzók, alacsonyabb villanyszámlát eredményeznek a miskolci családok számára.

Fontos, hogy a program mostani szakaszában azok a miskolciak jelentkezhetnek, akik nem vettek részt az első kiírásban, van érvényes szerződésük az áramszolgáltatóval, és rendelkeznek miskolci lakcímkártyával. A regisztráció mindössze néhány percet vesz igénybe, azonban jelentős megtakarítást jelenthet az éves villanyszámlában. A rendszer néhány adat kitöltését, illetve dokumentum feltöltését követően automatikusan kiszámolja, hogy az adott háztartás az éves áramfogyasztás, valamint a lakásban található izzók száma és használati ideje alapján hány ingyenes LED-re jogosult.

A regisztráció elektronikus úton az alábbi linken elérhető weboldalon indítható el:

 

 

 

2023. szeptember 11-től a regisztrációs pontokon lehetőség nyílik a személyes jelentkezésre is. Ezeken a helyszíneken az érdeklődőket az Önkormányzat munkatársai segítik majd. A regisztrációhoz a személyazonosító és a lakcímet igazoló igazolvány, valamint a regisztráló nevére szóló villanyszámla szükséges. A regisztráció utolsó oldalán átvételi helyként miskolci átvételi helyet kell bejelölni.  Az átvétel időpontjával kapcsolatban a regisztrációt követő hetekben kapnak e-mailt a jelentkezők. Emiatt a regisztráció során e-mail cím megadására is szükség van.

 

A regisztrációhoz szükséges:

  • E-mail cím és telefonszám
  • Személyi igazolvány
  • Lakcímkártya
  • Közüzemi teljes áramszámla (mind a négy oldal), amely a regisztráló nevére szól
  • Helyiségenként a foglalat mérete (E27; E14), izzó teljesítménye (kWh)

 

A nagy érdeklődésre tekintettel az Önkormányzat 2023. szeptember 25. és 30. között meghosszabbítja két ügyfélszolgálati iroda nyitvatartását, ahol az érdeklődők személyesen jelentkezhetnek. Ezért az avasi és diósgyőri kihelyezett irodákban minden hétköznap lesz ügyfélszolgálat.

Ügyfélfogadási helyszínek és időpontok:

 

Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának központi ügyfélszolgálata (Miskolc, Városház tér 8.)
Hétfő, kedd, csütörtök: 8:00-16:00
Szerda: 8:00-17:30
Péntek: 8:00-12:00

 

Kihelyezett ügyfélszolgálati irodák (Miskolc, Klapka György utca 15-17.)
Hétfőn, péntek 8:00-12:00
Szerda 8:00- 18:00
kedd, csütörtök 12:00- 16:00

 

Ady Endre Művelődési Ház (Miskolc, Árpád u. 4.)
Hétfőn, péntek 8:00-12:00
Szerda 8:00- 18:00
kedd, csütörtök 12:00- 16:00

 

Gárdonyi Géza Művelődési Ház (Miskolc, Sütő János utca 2.)
Szerda: 13:00-16:00

Görömbölyi Művelődési Ház (Miskolc, Szolártsik Sándor tér 4.)
Hétfő 9:00-12:00

 

A program második szakaszában 2023. szeptember 30-ig lehet regisztrálni. 

 

Veres Pál
Miskolc MJV polgármestere

 


MIÉRT SZERETJÜK A LED-ET?

A “klasszikus” égők megjelenése

A “klasszikus” wolfram szálas égők Thomas Edison 1879-es szabadalma óta világítják meg éjszakáinkat, és akkoriban óriási előrelépést jelentettek a gáz- és olajlámpákhoz képest.

A technológia fejlődése

A technológia az elmúlt közel 150 évben sokat fejlődött, de alapvető problémáját azóta sem tudta levetkőzni: a működéshez szükséges energia jelentős része hővé alakul, így fényhasznosítása nagyon alacsony. Az utóbbi évtizedekben számos új világítási megoldás született, ám közülük hatékonyságban egy sem éri el a LED világítótestek szintjét.

Energiamegtakarítás

Ugyanakkora megvilágítás eléréséhez egy LED-nek akár 80-85 százalékkal kevesebb energia is elég egy égőszálas égőhöz képest. LED-ek használatával így észrevehetően csökkenthető a háztartások villanyszámlája, valamint a környezeti terhelés is, hiszen országos szinten kevesebb energia előállítására lesz szükség.

LED élettartama

További fontos tényező az élettartam. Míg egy “klasszikus” égő élettartama körülbelül 1000 óra, addig egy LED - minőségétől függően - ennek sokszorosát,
5 000-15 000 órányi folyamatos használatot is bír. Bár a LED darabára magasabb egy égőszálas égőénél, ez a különbség gyorsan eltűnik, ha számításba vesszük, hogy több tucat wolframégőt is elhasználhatunk, mire akár egy LED is az élettartama végére érne.

ÖNÖKÉRT DOLGOZUNK!

A miskolci szakemberek hónapok óta azon dolgoznak, hogy a Gondoskodó Miskolc szociális- és támogatócsomagot bővíthessék, hogy az Önkormányzat szűkös anyagi helyzetének ellenére is segíthessék a miskolci családokat. A programcsomag a jövőben még bővül egyéb segítő intézkedésekkel, ezekről folyamatosan tájékoztatjuk a miskolciakat.