Gondoskodó Miskolc: Február 6-tól osztják az izzókat az ingyenes LED-csereprogramban

Több mint százmillió forint marad évente a miskolciak zsebében az ingyenes lakossági LED-csereprogramnak köszönhetően

Az elmúlt héten lezárult Miskolcon az izzócsomagok kiosztása az ingyenes lakossági LED-csereprogram második pályázati körében. A 2023-ban indult kezdeményezés a Nagy-Miskolc program részeként, a Gondoskodó Miskolc szociális- és támogatócsomag egyik elemeként, a CYEB-bel együttműködve valósult meg.

A program során az arra jogosultak korszerű, energiatakarékos izzókat vehettek át az önkormányzat közreműködésével, az új eszközök pedig alacsonyabb villanyszámlát eredményeznek a miskolci családok számára.

A CYEB Energiamegoldások Kft. tájékoztatása szerint, a pályázati kiírás két miskolci fordulója során összesen 7252 háztartás regisztrált sikerrel, a nyertes pályázók pedig 78538 darab hagyományos izzót cserélhettek ki új fényforrásokra, melyek éves szinten több mint ezer tonnával kevesebb CO2 kibocsátást eredményezhetnek. A programban csaknem 150 millió forint értékben osztottak ki LED-izzókat, ennek köszönhetően pedig - 36 Ft/kWh árszabással számítva -  az áramfogyasztásban mérhető megtakarítás éves szinten meghaladhatja a 107 millió forintot.

 

 

 


MIÉRT SZERETJÜK A LED-ET?

A “klasszikus” égők megjelenése

A “klasszikus” wolfram szálas égők Thomas Edison 1879-es szabadalma óta világítják meg éjszakáinkat, és akkoriban óriási előrelépést jelentettek a gáz- és olajlámpákhoz képest.

A technológia fejlődése

A technológia az elmúlt közel 150 évben sokat fejlődött, de alapvető problémáját azóta sem tudta levetkőzni: a működéshez szükséges energia jelentős része hővé alakul, így fényhasznosítása nagyon alacsony. Az utóbbi évtizedekben számos új világítási megoldás született, ám közülük hatékonyságban egy sem éri el a LED világítótestek szintjét.

Energiamegtakarítás

Ugyanakkora megvilágítás eléréséhez egy LED-nek akár 80-85 százalékkal kevesebb energia is elég egy égőszálas égőhöz képest. LED-ek használatával így észrevehetően csökkenthető a háztartások villanyszámlája, valamint a környezeti terhelés is, hiszen országos szinten kevesebb energia előállítására lesz szükség.

LED élettartama

További fontos tényező az élettartam. Míg egy “klasszikus” égő élettartama körülbelül 1000 óra, addig egy LED - minőségétől függően - ennek sokszorosát,
5 000-15 000 órányi folyamatos használatot is bír. Bár a LED darabára magasabb egy égőszálas égőénél, ez a különbség gyorsan eltűnik, ha számításba vesszük, hogy több tucat wolframégőt is elhasználhatunk, mire akár egy LED is az élettartama végére érne.

ÖNÖKÉRT DOLGOZUNK!

A miskolci szakemberek hónapok óta azon dolgoznak, hogy a Gondoskodó Miskolc szociális- és támogatócsomagot bővíthessék, hogy az Önkormányzat szűkös anyagi helyzetének ellenére is segíthessék a miskolci családokat. A programcsomag a jövőben még bővül egyéb segítő intézkedésekkel, ezekről folyamatosan tájékoztatjuk a miskolciakat.