Élet a városban
Turizmus

Lillafüredi Állami Erdei Kisvasút

Az ország egyik legszebb és legváltozatosabb vidékén, a Bükk-vidék nyugati területén - a hegyek között - zakatol a Lillafüredi kisvasút, mely Miskolcról a Dorottya utcáról indul. A budapesti gyermekvasút után a Lillafüredi Kisvasút hazánk legforgalmasabb kisvasútja.

Legnépszerűbb megállópontja a mesés szépségű Lillafüred, ahol állomása a Palotaszálló és a Függőkert közelében helyezkedik el. Végállomása Garadna, amely kedvelt pihenőhely és kirándulási kiindulópont.

A járatokkal megközelíthető a Lillafüredi Pisztrángtelep és a Fazola-kohó is. Előbbi Közép-Garadna megállótól, utóbbi a Fazola-kohó megállónál.

A kisvasút eredetileg a teheráru szállítására épült, a személyszállítás csak később jelent meg. Az első személyszállító kocsit 1923-tól üzemelték be.

A kisvasútnak közel egy évszázados történelme során több szárnyvonala is volt, amely azóta megszűnt pl.: Tatárároki szárnyvonal, Kerekhegyi szárnyvonal, Ládi szárnyvonal, Tardonai szárnyvonal. Az egykori szárnyvonalak közül a Mahócai maradt fenn egyedül, melyen különleges alkalmakkor ma is közlekedtetnek kirándulóvonatokat.

A kezdő állomáshely címe:

Miskolc, Dorottya u., 3534

Az aktuális menetrendről és díjszabásról a www.laev.hu oldalon tájékozódhat!

Képmelléklet