Városháza
Önkormányzat

Kerékpárút építése a déli városrészen

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott Kerékpárút építése a déli városrészen című, TOP-6.4.1-16-MI1-2017-00002 jelű projektje keretében kerékpárút építését valósítja meg. A beruházás célja, hogy az érintett szakaszon a gyalogos és a kerékpáros közlekedés feltételei biztonságosabbá váljanak.

A projektről

A beruházás részeként négy önállóan megtervezett és kivitelezésre kerülő projektelem valósul meg, melyek együttes kezelését a fölrajzi és funkcionális összefüggőség teszi szükségessé.

1.      Kerékpáros létesítmény épül a Déli Városkapu térségében, mely biztosítani fogja a térségben működő ipari és kereskedelmi egységek átjárhatóságát a Hejőcsaba és Görömböly irányából érkező kerékpárosok számára. Továbbá beköti a hálózatba a Mályi (Kistokaj, Nyékládháza) irányába nyitó kerékpárutat. A kerékpáros létesítmény több párhuzamos fejlesztés keretében nyitottan hagyott útvonalat köt majd össze a Bogáncs utca, Erzsébet királyné útja, Déli utca, Mályi, Harsány, MIDIP déli iparterület feltáró út irányába. A tervezett kerékpáros létesítmény hossza 2.000 méter lesz, amely szintén hozzájárul a megvalósult kerékpárutak hálózatosodásához.

2.      Görömböly és a Miskolctapolcai út között épül kerékpáros létesítmény, amely összeköttetést teremt a Déli Városkapu térségében működő ipari és kereskedelmi létesítmények, valamint a meglévő Belváros – Miskolctapolca kerékpárút között. A nyomvonal kijelölése során törekedtünk a legrövidebb elérés biztosítására, túlnyomó részt meglévő kisforgalmú utak kerékpárforgalom számára alkalmassá tételével, esetleg szakaszosan új kerékpárút építésével. A tervezett kerékpáros létesítmény hossza 2.010 méter.

3.      További kerékpáros létesítmény épül Miskolc Déli kaputól Mályi felé, további elérést biztosítva a meglévő kerékpárúton Kistokaj, Nyékládháza települések felé. A kerékpáros létesítmény a Déli városkapu térségében tervezett csatlakozási pontoktól kiindulva a 3. sz. főútvonal mentén éri el Miskolc határánál a Mályi felől megyei fejlesztésből megvalósuló kerékpárutat. A tervezett kerékpáros létesítmény hossza 1.500 méter.

Kerékpáros létesítmény épül Miskolc felől Harsány és Kisgyőr felé, csatlakozva a turisztikai célú, országos jelentőségű kerékpárúthoz Cserépfalu, Eger felé. A kerékpáros létesítmény Miskolctapolca területéről kiindulva kerékpáros nyomon, külterületi, mezőgazdasági/erdészeti jellegű területeken futó kétirányú kerékpárúton éri el Miskolc határánál a Kisgyőr felől megyei TOP fejlesztésből megvalósuló kerékpárutat. A tervezett kerékpáros létesítmény hossza 2.420 méter.

A projekt megvalósítás tervezett fizikai befejezése 2020.09.30.
A projekt tervezett elszámolható bruttó összköltsége 517.000.000 Ft
Támogatási intenzitás 100%