Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Frakciók és pártok

A Közgyűlés tagjai a települési képviselők. A Közgyűlés tagjainak száma 29 fő.

Képviselőcsoport (a továbbiakban: frakció) alakítására a helyi önkormányzati képviselők előző általános választásán induló és mandátumot szerző, ugyanazon párthoz, vagy annak jogutódjához tartozó települési képviselők jogosultak.

A frakció megalakításához legalább 3 települési képviselő szükséges.

Az ugyanazon párthoz tartozó települési képviselők csak egy frakciót alakíthatnak.

Azt a települési képviselőt kell párthoz tartozónak tekinteni, aki párt tagja, párt jelöltjeként indult a választáson, vagy olyan független, illetve függetlenné vált települési képviselő, akinek csatlakozását a frakció elfogadta.

A frakció képviselői-csoport vezetőt (a továbbiakban: frakcióvezető) választ. A megalakult frakciót a frakcióvezető köteles 3 munkanapon belül bejelenteni a polgármesternek. Hasonlóan köteles bejelenteni a frakcióhoz történő csatlakozást, kiválást és a frakció megszűnését. A polgármester ezekről a Közgyűlést tájékoztatja.

A frakciók vezetőit a polgármester egyeztető tárgyalásra összehívhatja. Ezt a frakciók is kezdeményezhetik.

A települési képviselő csak egy frakciónak lehet tagja.