Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Miskolc Fenntartható Mobilitási Tervének (SUMP) felülvizsgálata

Miskolc város Fenntartható mobilitási terve (SUMP) szűken értelmezve koncentrálhatna csupán a környezetbarát közlekedési módok előnyben részesítésére, a közösségi közlekedés mellett a kerékpárosok feltételeinek javítására és az utcák gyalogosbarát kialakítására.

E - realitások talaján álló - célok megvalósításának útjára a város már amúgy is rálépett és a továbbhaladás már önmagában is jelentős fejlődés a fenntartható városi élet irányába. De!

A SUMP tágabb értelmezése ennél több célt ambicionál és a város lehetőségei jó alapot teremtenek a tágabb értelmezés valóságban, tehát a város mindennapjaiban való érvényesítésére.

„EBBEN A VÁROSBAN JÓ ÉLNI!” – fogalmazható meg tömören a cél, amelyet Miskolc lehetőségei alapján e tágabb értelmezésben célul tűzhet, és amely szellemében a fenntartható mobilitási terv céljaiban az egyes közlekedési alágazatok környezetbarát fejlesztése, csak elhagyhatatlan alap. Olyan elhagyhatatlan alap, amelyre építve a fenntartható városi mobilitás tervezés nem ágazati tervezés, hanem kooperatív város-és közlekedéstervezés. Olyan, amelyben a SUMP a városi közlekedés egyes
kérdéseit átfogó szemlélettel közelíti meg, és amelynek legjellemzőbb sajátossága a széles értelemben vett integráció. Ennek részeként, természetes fontosságú az egyes alágazatok optimalizálása, de ezen túlmenően alapvető elvárás az összközlekedési szemlélet, sőt, ezen is lényegesen túlnyúlva, az integráció kiterjed a városi lét egészére, a mobilitási folyamatok városszerkezetbe, a városi életbe ágyazására, tehát Miskolc lakói életminőségének javítására.

A SUMP így megközelítéseiben sem csupán szakpolitikára támaszkodó szakági tervezés, hanem szakpolitikákon átívelő, azokat integráló tervezési folyamat, amelynek eredménye nem csupán a mobilitási igények számára megfelelő közlekedési rendszer, hanem sokkal inkább a város gazdaságának és a városlakók életvitelei elvárásainak, tehát a várospolitika eszköztárát szolgáló közlekedési rendszer.