Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Massa Múzeuma - ˝Őskohó˝, Vasverő

Őskohó

Az őskohóhoz hasonló ipari emlék Európában is csak három található. Mellette egy XVIII. századi, rekonsturált vasverő és a történetét bemutató Massa Múzeum áll.

Fazola Henrik vasrácskészítő mester 1770-ben Ómassa területén vasművet épített Mária Terézia engedélyével az általa felfedezett bányákra, illetve a térségben található hatalmas erdőségekre alapozva.

Fia, Fazola Frigyes 1813-ban Újmassán egy korszerű vaskohót, vasművet telepített. Fél évszázadon keresztül itt állították elő a nyersvasat, melyet további megmunkálásra Hámorba szállítottak. A kohó 1872-ben állt le végleg.

A múzeum épületével átellenben az ipartörténeti skanzenben találhatók a vaskohászatban a XIX.-XX. században működtetett gépi berendezések, szerszámok, valamint a 2004-ben végleg bezárt lyukói bányaüzemben használt berendezések egy-egy darabja.

Elérhetőség: 

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Massa Múzeuma - ˝Őskohó˝, Vasverő

Telefon: 
(+36) 46/370-864
Helyszín: 
Ómassai út
Miskolc-Újmassa
A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.
Nyitva tartás:
  • Ápr. 15-okt. 15.: 9.00-17.00

tovább»: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Massa Múzeuma - ˝Őskohó˝, Vasverő