Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Mocsári ciprusok

Miskolcon két helyen, a miskolctapolcai Juno szálloda előtt és a Szathmáry Király Pál utcában egy ritka fafajta, a mocsári ciprus egyedei állnak.

Az észak-amerikai kontinens atlantikus, mocsaras partvidékén élő fafaj egykor a harmadidőszaki Európában is nagy tömegben élt. A Kárpátok oligocén szeneinek tömegét jórészt ez a faj alkotta.

A nagytermetű, lombhullató, vékony vörösesbarna kérgű fa sajátos részei a talaj fölé emelkedő légzőgyökerek. 2-3 cm átmérőjű tobozai 10-12 pikkelyből állnak. Éréskor a belső felületükön kiválasztott gyanta tartja össze őket.

Származása ellenére a közép-európai teleket károsodás nélkül elviseli, ezt jól mutatja, hogy földrészünk kertjeiben már 1640 óta ültetik. A védettség rendeltetése a fák egyedi jellegének megőrzése volt.

A mocsárciprusok életkora kb. 70-80 év lehet. A szálloda előtti faegyed törzskerülete 233 cm, magassága 23 méter, míg a Szathmáry Király Pál utcai példány 280 cm kerületű és kb. 22 méter magas.

Elérhetőség: 

Mocsári ciprusok

Helyszín: 
Szathmáry Király Pál utca
Miskolc 3519
A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.

tovább»: Mocsári ciprusok