Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Római katolikus templom (Szűz Mária neve)

A Szűz Mária neve tiszteletére szentelt templom középkori, gótikus eredetű, de mai alakjában barokk, ez az átépítés 1753-ban zajlott. Berendezése is barokk, de őriznek benne egy nagyértékű, XV. századi, fából faragott Szűz Mária-szobrot.

A középkori eredetű templom mai megjelenésében barokk stílusú, külső jellegzetessége a támpillérek alkalmazása. A templomot 1564-től a református közösség használta, majd a 18. század közepétől került vissza a katolikus egyházhoz.

A kapu feletti díszesen faragott, címeres táblán olvasható latin nyelvű szöveg magyar fordítása: „A templomot 1743–1752 között újították fel Almássy János és Fay László bőkezűségéből. Felszentelése 1753-ban, Barkóczy Ferenc, egri megyés püspök végezte.”

A templom külső megjelenése és berendezése is barokk stílusú, egyik kiemelkedő emléke a pálosok által a 15. században, fából faragott Szűz Mária-szobor, amely körülbelül egy méter magas. A főoltáron Mária látható a gyermek Jézussal. Előttük térdepel Szent István és Szent László, kétoldalt pedig angyalfigurák egészítik ki a szoborcsoportot.

A templomhoz három mellékoltár és szószék is tartozik. A bejárattól jobbra látható Szűz Mária-szobrot Vidinszky László, diósgyőri kántortanító készíttette, gyermeke felgyógyulása alkalmából.

A templom udvarában Jézus szobra áll, az épület melletti terecskén pedig Diósgyőr nevezetes Immaculata (Szeplőtelen fogantatás) szobra.

Elérhetőség: 

Római katolikus templom (Szűz Mária neve)

Telefon: 
(+36) 46/379-595
Helyszín: 
Puskás Tivadar utca 1.
Miskolc
A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.

tovább»: Római katolikus templom (Szűz Mária neve)