Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Megyeháza

Megyeháza

A megyeháza eredetileg 1727-ből való barokk stílusú épülete mai, klasszicista formáját 1811-1836 között nyerte el. A díszterem allegorikus falfestményei a Benczúr-iskolához tartozó Bokányi Dezső alkotásai.

Az első megyeházát 1725-1727 között építették s feltehetően ennek egy részét is befoglalták az új épületbe. A XIX. század eleji megyeháza építési tervét Losonczy József vármegyei mérnök készítette, ezt többször módosították. Az 1940-es években változott meg jelentősen, amikor az irodaépület végéhez merőlegesen csatlakozó szárnyat húztak, amit Páczelt Ferenc tervezett.

Az 1811-1836 között épített díszterem leégett, és 1843-ban Miks Ferenc tervei alapján kapott új födémet, ekkor került sor a karzat kiépítésére is. 1910-1912 között átalakították a város akkori "divatos" építésze, Árva Pál elképzeléseinek megfelelően. Az utolsó nagyobb méretű felújításra 1985-ben került sor.

Az épület dísztermét allegorikus falfestmények, a Benczúr-iskolához tartozó Bokányi Dezső festőművész alkotásai díszítik. Az 1980-as években létesített kistanácsterem egyik falán Szász Endre hollóházi porcelán faliképe látható.

Elérhetőség: 

Megyeháza

Telefon: 
(+36) 46/323-011
Helyszín: 
Városház tér 1.
Miskolc
A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.

tovább»: Megyeháza