Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Diósgyőri Vár

Lakossági Fórum a Várról

2012. november 29-én, csütörtökön 17:00 órakor az Ady Endre Kulturális és Szabadidőközpont (3534 Miskolc, Árpád u. 4.) nagytermében, a "Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése" projekt kapcsán Lakossági Fórum kerül megrendezésre.

tovább»: Lakossági Fórum a Várról

Középkori Forgatag

A Középkori Forgatag idején a Diósgyőri vár fénykora, Nagy Lajos király udvara elevenedik meg a történelmi időutazás keretében.

tovább»: Középkori Forgatag

Borsodi Fonó Nemzetközi Folklórfesztivál

A Borsodi Fonó Nemzetközi Folklórfesztivál a népi hagyományokat idézi, rangos hazai és külföldi fellépők, népi együttesek – táncosok, énekesek, zenészek – és tárgyalkotó népművészek közreműködésével. A fonó keretében bemutatókat, kézműves foglalkozásokat tartanak.

tovább»: Borsodi Fonó Nemzetközi Folklórfesztivál

A Királynék tavasza

A Királynék tavasza című szezonnyitó rendezvényen az egész családnak kitűnő szórakozást nyújtanak a látványos programok, amelyek a mesék és a mondák fantáziavilágába is elkalauzolják a közönséget.

tovább»: A Királynék tavasza

Vadgesztenyesor

Vadgesztenyesor

A várhoz vezető sétányt övezi a hangulatos, idős egyedekből álló, védetté nyilvánított vadgesztenyesor. Az összesen 52 fa összeboruló koronája kupolaként borítja az utat.

tovább»: Vadgesztenyesor

Nagy Lajos király-szobor

Nagy Lajos király-szobor

A vár előtti kis téren áll Nagy Lajos király (1342-1382), a Diósgyőri várat felvirágoztató uralkodó bronz mellszobra, Varga Éva szobrászművész 2001-ben készült alkotása.

tovább»: Nagy Lajos király-szobor

Panoptikum

A Diósgyőr vára kazamatáinak ágyúállásaiban rendezték be Közép-Európa legnépesebb panoptikumát, a hat életkép 67 figurája a XIV. századi virágzó középkort idézi meg.

tovább»: Panoptikum

Diósgyőri vár

Diósgyőri vár

Több nekibuzdulás után 1962-ben Czeglédy Ilona régész vezetésével kezdődött az a tíz éven át tartó feltárás, amelynek eredményeként rom állapotában került konzerválásra a Diósgyőri vár. Alig derékig ért a Diósgyőri vár, amikor 2013-ban a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése projekt keretében arra vállalkoztak, hogy a vár teljes épületrészeit rekonstruálják. A műemlékvédelemben úttörőnek számító vállalkozásnak az volt a célja, hogy a vár minél többet eláruljon a történelméről, azokról az uralkodókról, eseményekről, emberi sorsokról, amelyek falaihoz kötődnek. A projekt emellett magában foglalta a Lovagi Tornák Tere és a hozzá kapcsolódó Vásártér kialakítását valamint a lillafüredi függőkert felújítását, új funkciókkal való feltöltését is. A felújított Diósgyőri vár átadására 2014. augusztus 30-án került sor, egy évvel később pedig a lovas hagyományőrzők és sportesemények is birtokba vehették a Lovagi Tornák Terét és a Vásárteret. A vár újra megtelt élettel! Korhű berendezési tárgyak, jelmezes animátorok, történelmi játékok, hagyományőrző programok és a modern eszközök is segítik az időutazást olyan korokba, amelyek sokkal több titkot és érdekességet rejtenek, mint gondolnánk!

tovább»: Diósgyőri vár

Miskolc a XVIII. században

A XVIII. század első évtizedeinek katasztrófáit nemcsak kiheverte a város, hanem lakói újjá is építették.

tovább»: Miskolc a XVIII. században

A Diósgyőri vár fénykora és hanyatlása

A vár története az 1100-as évek elejéig vezethető vissza, 1128-ban került királyi tulajdonba. Néhány évtized múlva Ernye bán birtoka, majd fia, István nádor érdeme, hogy továbbépíti és kialakítja a fényes külsővel és belsővel ellátott várpalotát.

tovább»: A Diósgyőri vár fénykora és hanyatlása

Tartalom átvétel