Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Miskolc Megyei Jogú Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata

A szlovák nemzetiséghez tartozók nagy létszámban élnek Magyarországon.  Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Bükkben és Zemplénben laknak nagyobb létszámban.

Miskolc szlovák nemzetiségiek által legsűrűbben lakott településrésze Bükkszentlászló.  Bár a szlovákok nagy része asszimilálódott, vegyes házasságban él, de még mindig vannak olyanok, főleg idősebbek, akik beszélik a szlovák nyelvet, megtartották hagyományaikat, kultúrájukat.

Miskolcon a szlovák nemzetiséghez tartozó szülők gyerekei Miskolc különböző iskoláiba járnak, így nagyon nehéz egy helyre koncentrálni a szlovák oktatást. Szlovák nemzetiségi óvoda működik a városban, a középiskolai oktatás is adott.

1994. évben, a választások révén megalakult 5 fővel a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat. A képviselő testület célul tűzte ki, hogy segíti a szlovák nyelv, a szlovák hagyományok ápolását, a kultúra művelését, erősítse az itt élők identitástudatát.

A kisebbségi önkormányzat megalakította a Szlovák Néptáncegyüttest, a Szlovák Vegyeskórust, és a fiatalok számára megszervezte a Szlovák Kisebbségi Labdarúgó Kupát. Sajnos most ezek a csoportok generációváltás miatt szünetelnek, de az önkormányzat továbbra is megrendezi a Gyermeknapot, a Regionális Szlovák Nyugdíjas Találkozót, a Mikulás-estet, a Szlovák Juniális rendezvényt.

Kiemelkedő rendezvény a Kárpát-medencei, Szent Lászlóról elnevezett települések találkozója. Szlovák Kisebbségi Önkormányzat  támogatást nyújt a Szlovák Nemzetiségi Óvodának, a Sportegyesületnek.

Miskolc Megyei Jogú Város Szlovák Nemzetségi Önkormányzata tartja fenn a Bükkszentlászlói Közösségi Házat.

Miskolc Megyei Jogú Város Szlovák Nemzetségi Önkormányzatának tagjai:

Bárány Péter elnök
Csipkés Ferenc elnökhelyettes
Eszláriné Markó Mónika tag