Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Meghívó - "Szögliget - Szárvár - Derenk" című film bemutatójára

Meghívó

Tisztelettel meghívjuk Önt és barátait Miskolc MJV Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata és a Szabó Lőrinc Idegennyelvű Könyvtár közös rendezvényére, Bubenkó Gábor, a szögligeti Lengyel Önkormányzat elnöke, a helyi értékek kutatója és dokumentálója által készített film bemutatójára, 2018. március 1. 17 órára a Szabó Lőrinc Idegennyelvű Könyvtárba

 

Egy film az értékőrzőkről: Szögliget, Szádvár, Derenk

Szögliget, Szádvár, Derenk, ez az igazán beszédes címe Bubenkó Gábor, a Szögligeti Lengyel Önkormányzat elnöke, a helyi értékek kutatója és dokumentálója által készített filmnek. A miskolci bemutatót – amit a filmhez kapcsolódó beszélgetés követ – március 1-jén, csütörtökön délután 5 órától tartják a Szabó Lőrinc Könyvtárban.
Nemcsak a filmnek a címe ez, de Bubenkó Gábor honlapjának alcíme is így szól: Minden, ami Szögliget, Szádvár, Derenk. Ha ezt a három, az Aggteleki Nemzeti Park területén fekvő helyet összekötjük, Szádvár csúccsal egy egyenlő oldalú háromszöget rajzolhatunk, aminek talpa 2, szárai 1-1 kilométer hosszúak. Közel fekszenek tehát egymáshoz, sőt, lényegében végig Szögligetről beszélünk.

Szögliget egy varázslatos völgykatlanban fekvő, hagyományokban gazdag település. Derenk az 1943-ban kitelepített és lerombolt, a XVIII-tól a XX-ig századig lengyel telepesek által lakott falu ismert emlékhely, kiürítése óta Szögliget lakatlan külterülete. Szádvár középkori erődítményének romjai pedig a Szögliget határában emelkedő, 460 méter magas Várhegyet koronázzák. Ám nemcsak a közelség köti ezeket össze, Szögligetben, Szádvárban és Derenkben az is közös, hogy elszánt, kitartó és szorgos emberek dolgoztak azon, hogy a bennük rejlő érték és emlék, a hozzájuk kötődő hagyomány megmaradjon, új életre keljen. Ennek az értékőrzésnek része Bubenkó Gábor kisfilmekből összeállított 43 perces munkája is.

A miskolci vetítés - különös tekintettel Derenkre - a Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzattal közös rendezvénye a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárnak. De a március 1-jén, csütörtökön délután 5 órakor, a Szabó Lőrinc Könyvtárban kezdődő vetítés és beszélgetés természetesen mindenki előtt nyitott.