Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Magyar-Lengyel Barátság Napja az Avasi Gimnáziumban

Tartalom összegzés

2015. március 23-án, hétfőn lengyel téma-napot rendeztünk az Avasi Gimnáziumban. A különleges kulturális nap apropója a 2007. óta minden év március 23-án megünnepelt Magyar – Lengyel Barátság Napja.

Ünnepségünkön részt vett Szewczuk Anna tanárnő, a Miskolcon élő lengyelség köréből, valamint Fekete Dénes úr a Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A naphoz kapcsolódó programok mind ezt a témát érintették. Diákjaink előadást tartottak társaiknak híres lengyelekről. A színházteremben egy lengyel népdalt, Wisława Szymborska Nobel-díjas lengyel költőnő Pillanat című versét valamint Frédéric Chopin B moll nocturne című darabját hallgathatták meg..

Levetítettünk egy dokumentumfilmet is, Barátok a bajban címmel, melyben a szerző a lengyel menekült oktatásügy legnagyobb iskoláját a balatonboglári lengyel gimnáziumot mutatja be. Ez az iskola a korabeli Európa egyetlen lengyel nyelvű és tanrendű gimnáziuma volt. Az egykori diákokkal készített interjúk mellett korabeli fotókkal és dokumentumokkal hozta közelebb a nézőhöz a XX. századi lengyel-magyar kapcsolatok történetének legmegrázóbb fejezetét.

Aulánkban és Dr. Biernacki Karol igazgató és tiszteletbeli konzul, valamint a Szegedi Levéltár munkatársai által összeállított Teleki Magyarországa és a lengyel kapcsolat címmel készített vándorkiállítást mutattuk be. A programokat a „Ki tud többet Lengyelországról?” kvíz zárta le.

Fekete Dénes, Szewczuk Anna, Schmidtné Törő Ágnes ig. asszony

Csiszár Adrienne