Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Miskolc Megyei Jogú Város Görög Nemzetiségi Önkormányzata

A görögök története Miskolc városában a 17-18. századra vezethető vissza. Számos görög kereskedő építtetett komoly lakóházat a városban, amelyek közül több ma is áll. Boltíves kapuikra sokszor szőlőfürtöt faragtak, utalva a borkereskedelemből származó komoly jövedelemre.

A felső-magyarországi görögök érdeme volt a 18. században a tokaji, egri és a miskolci borok nemzetközi kereskedelmének megteremtése. A görögök saját kompániát alakítva  szakosodtak a kereskedelem különböző területeire, ezért akkoriban Miskolcot görög kereskedők városának tekintették.

A görögök gazdasági, politikai, tudományos és kulturális tevékenysége a magyar kultúra értéket alkotó elemévé, szerves részévé vált. A miskolci görögök által megteremtett építészeti örökség máig őrzi értékteremtő gondolkodásmódjukat, világképüket, megőrzendő hagyományaikat.

A Görög Nemzetiségi  Önkormányzat nagyon fontosnak tartja a méltó megemlékezést nemzeti ünnepeikre, amely alkalmakat a Karacs Teréz Középiskolai Leánykollégiumban valamint a Torontáli utcai irodájukban rendezik.

Kiemelt helyen foglalkoznak a görög nyelv oktatásával, kultúrájuk és hagyományaik ápolásával, megismertetésével, valamint gyökereik felkutatásával.

Tagok:  
Mokka Pinelopi elnök kanes2@t-online.hu
Hegedűsné Szambanisz Zója elnökhelyettes szambizoi@citromail.hu
Dr. Pecaszné Leskó Éva tag peclesko@gmail.com

 

Elérhetőség: 

Miskolc Megyei Jogú Város Görög Nemzetiségi Önkormányzata

Telefon: 
+(36) 46/374-526
Egyéb elérhetőség: 

Irodai nyitvatartás:
csütörtökön és pénteken 15től - 18ig
szombaton pedig 11től - 13ig

Helyszín: 
Torontáli út 8. Fsz/2
Miskolc
A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.

tovább»: Miskolc Megyei Jogú Város Görög Nemzetiségi Önkormányzata