Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

A Herman Ottó Emlékév programjai - 2014.

Polgármesteri köszöntő

2014-ben emlékezünk Herman Ottó halálának századik évfordulójára. Aligha akad olyan magyar ember, aki ne ismerné az ő nevét, jellegzetes nagyszakállú portréját, sőt sokan még az általa művelt tudományágakat, vagy egy-egy művének címét is rögtön felidézik nevének hallatán. Kevés tudósunk és közéleti személyiségünk büszkélkedhet olyan ismertséggel és népszerűséggel, mint Herman Ottó.

Életműve, munkássága egyetemes és magyar – egységbe foglalja a Kárpát-medencét. A felvidéki Breznóbányától a bükki Hámoron és Miskolcon át Korponára, majd Bécsbe, Dalmáciába, Kőszegre, Kolozsvárra, onnan Budapestre, Szegedre, majd újra Miskolcra és Lillafüredre vezetett sokszínű életútja. Természettudományi és néprajzi kutatóútjain megfordult valamennyi tájegységen, a Dunántúltól az Alföldön át az erdélyi Mezőségig. Az országos Herman Ottó Emlékév ennek megfelelően az egész nemzetet megszólító, határokon is átívelő programot kínál ebben az esztendőben.

Nekünk, miskolciaknak még inkább van okunk emlékezni és ünnepelni a centenárium évében. Herman Ottó a Szinva völgyében meghúzódó Hámort vallotta szülőföldjének, halála után sokan meglepődve értesültek róla, hogy csak tizenkét évesen került e vidékre. Miskolcon járt középiskolába, az ősi avasi templomban kötött házasságot, és élete alkonyán a lillafüredi Peleházban töltötte a nyarakat, több jelentős művét is itt írta. A város országgyűlési képviselőjeként, és a bükki ősember felfedezőjeként örökre beírta magát Miskolc történelmébe. Nevét utca, emlékpark, általános- és középiskola, és a város múzeuma viseli; sírja a hámori temetőben fekszik.

Miskolc városa ezért 2014-ben az országos programkínálat mellett önálló, saját szervezésű rendezvénysorozatot hirdet, az önkormányzat, számos miskolci intézmény és civil szervezet együttműködésével. Azt kívánom, hogy az Emlékév ne csak az emlékezés és a tudós előtti tisztelgés alkalma, hanem a töltekezés és a munkánkban való megerősödés lehetősége is legyen mindannyiunk számára. Herman Ottó személyisége és életműve példa értékű – közös feladatunk, hogy az általa képviselt értékeket átörökítsük a jövő nemzedékekre!

Dr. Kriza Ákos

Csatolmányok:
2014-04-23 139.46 kB
2014-04-23 16.55 MB