Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Kassa 2013: kulturális főváros, miskolci programokkal

Fotó: minap.hu

2013-ban Kassa lesz Európa kulturális fővárosa a franciaországi Marseille mellett. A rendezvény Európai Unió által elfogadott fő programjait kedden ismertették a felvidéki városban.

A bemutatón Miskolc is részt vett, mely számos rendezvénnyel csatlakozna a jövő évi kulturális sorozathoz.

Egy hónapja ért véget az A-csoportos jégkorong-világbajnokság Szlovákiában, de már ugyanolyan izgatottan várja Kassa az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projektet, mint a sporteseményt – így vezették fel a konferanszék a programismertető rendezvényt kedden a felvidéki városban. A helyiek szerint nem csak a kultúráról, a gazdaságról is szól ez a lehetőség, láthatóbbá tennék Szlovákiát a világban. Richard Raši (képükön balra), Kassa főpolgármestere kiemelte a támogatókat – köztük a helyi vasgyárat –, akik nélkül nem jöhetett volna létre a siker. Mint elhangzott, a volt iparvárosból kreatív települést varázsolnának, a fiatalságot szem előtt tartva. Európa másik kulturális fővárosa jövőre a franciaországi Marseille lesz.

Miskolc is csatlakozik

A kulturális kavalkádban Miskolc is szerepet vállal majd. Kiss Gábor alpolgármester kiemelte, a borsodi megyeszékhelynek mindenképpen be kell kapcsolódnia a rendezvénysorozatba, így ezzel kapcsolatban régóta egyeztetnek a felvidékiekkel.

– Alapvetően öt kiemelt programmal készülünk, melyek a látogatókat Miskolcra is vonzhatják. Ilyen az operafesztivál, melyet megmutatnánk Kassán, egyfajta ízelítőt adva, Miskolcra csalogatva a jövőre Szlovákiába látogató közönséget. Emellett megjelenhet a kortárs művészek kiállítása vagy akár egy színházi produkció is. Szintén gondolkozunk egy nosztalgiavonat indításában a két város között egy-egy produkció kapcsán – sorolta Kiss Gábor. Mint kiderült, a nyár során kell napra, programra pontosan véglegesíteni a rendezvényeket, kiállításokat, melyek megjelennek a legvégső programban.

Kassa Miskolcon, Miskolc Kassán

Az Európa Kulturális Fővárosa Kassa 2013 művészeti igazgatója nemrég járt Miskolcon, ekkor hívták meg Miskolcot a keddi sajtótájékoztatóra. Már korábban elkezdődött azonban a két város együttműködése az EKF kapcsán: a 19. „Menjünk világgá…” Utazási Kiállításnak a rendező Miskolc mellett testvérvárosa, Kassa volt a díszvendége március 29-31. között.

Folytatás a minap.hu oldalán >>>