Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Jameson CineFest 14. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál - 2017.szeptember 08-17.

Tartalom összegzésJameson CineFest 14. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál - 2017.szeptember 08-17.

Tisztelt Filmbarátok, Kedves Vendégeink!

Nagy szeretettel köszöntöm Önöket Miskolcon, Európa egyik legkiemelkedőbb filmfesztiválján, amely – ahogy azt az elmúlt években már megszokhatták – nivós előadásokkal,világsztárokkal, kivaló programokkal várja a kedves érdeklődőket. Idén is rendkivül színes a paletta; mondhatni, hogy a lehetőségek tárháza – filmremekek vonatkozásában – ismét szinte határtalan.

A Jameson CineFest az egyik legrangosabb európai filmes eseményként most, a 14. alkalommal is hozza majd a megszokott szinvonalat. A világ idei filmtermésének legjelentősebb, legértékesebb filmjeit kinálja. Olyan filmeket, amiket hazánkban máshol nem, vagy itt először láthat a közönség. Mert a Jameson CineFest ezúttal is ragaszkodik egyik védjegyévé vált szokásához: a versenyszekciókban és a kitekintő összeállitásban szereplő filmek mindegyike idén is magyarországi premier.

Ugyanakkor ez egy izig-véerig miskolci fesztivál, es erre nagyon büszkék vagyunk. A CineFest – bár a világ minden részéről érkeznek rá résztvevők és érdeklődők – a mi fesztiválunk. Helyi szervezők, helyi munkatársak dolgoznak folyamatosan azért, hogy Miskolc az európai filmkultúra meghatarozó helye legyen. A remek kisérőprogramok, a szakmai fórumok pedig egyedülálló hangulatot teremtenek a CineFestnek. Nincs olyan miskolci, aki ne lenne büszke arra, hogy egyre több nagynevű rendező, szinész, filmes szakember, sőt, vilagsztár tűnik fel ilyenkor a város utcáin, éttermeiben, szórakozóhelyein, és érzi jól magát nálunk.

S hogy a CineFest nemzetközi elismertsége egyre nagyobb, mutatja például, hogy Európa legnagyobb forgatókönyv-fejlesztő projektje, a TorinoFilmLab ezt a fesztivált és Miskolcot választotta első magyarországi helyszineként. De idén a CineFest vendége lesz Ázsia legelismertebb, „A” kategóriás fesztiváljának, a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválnak a delegációja, közöttük maga a fesztivál igazgatója is. Egy másik ázsiai kapcsolat részeként pedig a hongkongi filmművészet is bemutatkozik Miskolcon.

Idén is megemlékezünk majd a magyar filmművészet nagyjairól. A mostani fesztiválon Radványi Géza, és a 90 éve Miskolcon született Dargay Attila munkásságát elevenítik fel a szervezők.

A filmes szaksajtó rendre szuperlativuszokban emlegeti a miskolci Jameson CineFestet. Hiszem, hogy idén is tudunk majd okokat adni az álmélkodásra, és a 14.fesztivál még jobb lesz, mint az előző, hiszen a folyamatos fejlődés – a hagyományok őrzése mellett – szintén a fesztivál védjegyének számit.

Kivánom, hogy a 14. Jameson CineFest idén is csodás élményekkel gazdagitson mindenkit – filmeseket es nézőket egyaránt –, legyen egy újabb okunk arra, hogy büszkék legyünk Miskolcra! A filmeseknek remek versenyt, szép eredményeket, a moziszerető közönségnek pedig jó szórakozást kívánok!

Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere