Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Levegőminőségi adatok

A város levegőtisztasági helyzete mindannyiunk életét, közérzetét közvetlenül érintő, befolyásoló tényező. A levegőminőség javítása ennek megfelelően Miskolc Város Környezetvédelmi Programjában, valamint Levegőtisztaság- és klímavédelmi Programjában is kiemelt fontosságú feladatként került megfogalmazásra.

Miskolc levegőminőségét a korábbi időszakban alapvetően a kohászat és a hozzá kapcsolódó feldolgozóipar, a gépipar és építőanyag-ipar szennyezőanyag kibocsátása határozta meg.

Az ipari termelés jelentős visszaesésével a városi levegő minősége sokat javult, a korábban jellemző kén-dioxid szennyezés gyakorlatilag megszűnt, de az immissziós helyzet egyéb szennyezőanyagok tekintetében is javult.

Napjainkban a légszennyezettségi helyzet alakulását egyre inkább a közlekedési eredetű  légszennyezés határozza meg. A kommunális kibocsátók, a lakossági fűtés általi kibocsátás valamint az illegális hulladék égetés ugyancsak kedvezőtlenül járul hozzá a levegőminőség alakításához. Az energia árak emelkedése miatt újra nagyobb arányban van jelen a szilárd tüzelőanyagok használata, melyből eredő légszennyezés – kedvezőtlen téli időjárási viszonyok között több alkalommal, rövid ideig fennálló szmoghelyzet kialakulásához is vezetett városunkban.