Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Miskolc a fogyasztóbarát város

Fogyasztóbarát település lett Miskolc

A „Fogyasztóbarát Település” címmel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a települések hozzáállását, valamint a fogyasztók helyzetének javítására tett intézkedéseket ismeri el. Miskolc pályázott a díjra, és a bíráló bizottság elismerte az elért eredményeket. A városban működő cégek ellenőrzései során egy év alatt 42%-ról 31%-ra csökkent a kifogásolási arány. Ez azt jelenti, hogy csak a vizsgált cégek 31 százalékánál találtak valami problémát.

Óriási eredményként könyvelhető el, hogy a turisztikai szezonban nem találtak problémát a taxi szolgáltatásoknál, 67 vendéglátó egység ellenőrzésén pedig nem történt szabálytalanság, csupán kisebb figyelmetlenségekre hívták fel a figyelmet az ellenőrök. Miskolc sokat tesz a tudatos vásárlói magatartás népszerűsítéséért. A város tanintézményeiben külön oktatást is szerveznek a diákoknak, felhívják a figyelmet például az online kereskedelem kérdéseire.

Ez az elismerés nemcsak egy díj, hanem kötelesség is. Olyan feladat, melynek továbbra is meg kell felelni és segíteni kell a fogyasztóbarát szemlélet elterjedését – mondta Kriza Ákos polgármester az 5 évre szóló „Fogyasztóbarát Település” cím átvételekor.

Koszorús László szólt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szemléletváltásáról is: nem inzultálni, hanem konzultálni szeretnénk – mondta. Segíteni kell a kis- és középvállalkozásokat, amelyeket a kormány döntése értelmében a felügyelőség először nem büntet, hanem figyelmeztet. Ennek a szemléletváltásnak a fontosságát hangsúlyozta Demeter Ervin kormánymegbízott is. A kormányhivatal 17 szakigazgatási szervének egyike a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, ahol előtérbe kerül a megelőzés és a fogyasztóbarát vállalkozások támogatása.