Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Miskolc város ivóvízellátás biztonságának javítása korszerű víztisztítási technológia kiépítésével, Miskolc-Tapolca vízbázisának súlyos veszélyeztetése miatt (2. forduló)

Dokumentum kategória: 
Polgármesteri Hivatal által benyújtott és elnyert pályázatok
Dokumentum dátuma: 
2010. december 02

Azonosító szám: KEOP -1.3.0/B/2F/09-2010-0001 (2. forduló)

 

A város lakosságának több mint 50 %-át, 100 ezer lakost a Bükk-hegység karszt vízbázisára települt Miskolc-Tapolcai szivattyús üzemű vízmű látja el ivóvízzel, ami általában kiváló minőségű, kezelést nem, csak fertőtlenítést igényel.

A karsztforrások jellemzője azonban, hogy vizük nagyobb esőzések idején zavarossá, opálossá válik. Ez következett be 2006. júniusában, mely összefüggött azzal, hogy Miskolc-Tapolcán az ivóvízbázisba szennyező anyagok kerültek.
Az Önkormányzat célja ezért egy olyan víztisztítási technológia beépítése, mely ezeket a bakteriális szennyeződéseket hatékonyan el tudja távolítani.

A 201/2001. (X.25.) Korm. rendelet alapján Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának megoldandó feladatai közé tartozik a Tapolcai vízműből kitermelt ivóvíz minőségének javítása úgy, hogy a víz zavarossága 1,0 NTU érték alá csökkenjen, továbbá a víz közegészségügyi szempontból is megfelelő legyen.
A fentiek figyelembe vételével jelen fejlesztés átfogó célja a Miskolc-Tapolcai vízbázisról ellátandó lakosság jó és a jogszabályoknak megfelelő minőségű, gazdaságosan kinyerhető és a kezelési, szállítási költségekkel együtt is olcsó ivóvízzel való ellátása, valamint a vízmű korszerű, stabil vízminőséget adó, a jogszabályoknak megfelelő üzemeltetése.
A projekt célja a kitermelt víz lebegőanyag és mikroorganizmus tartalmának csökkentése (a közegészségügyi megfelelőség), továbbá a zavarossági érték (garantáltan NTU<1,0 érték alá) csökkentése, valamint a vírusszám garantált csökkentése 5 log nagyságrenddel, a baktériumszám garantált csökkentése 5 log nagyságrenddel, továbbá a Giardia, Cryptosporidium szám garantált csökkentése 5 log nagyságrenddel.

A megfogalmazott célok elérése a Tapolcai vízmű fejlesztése, tisztítástechnológia kiépítésével lehetséges. A tervezett tisztítástechnológia biztosítja a víz zavarossági értékének tervezett csökkentését az EU irányelve szerint: NTU < 1,0; ezzel párhuzamosan a vízben lévő mikroorganizmusok, kórokozók csökkentését.

A tisztítástechnológia: ultraszűrés, fertőtlenítés, tározótérfogat építésével, mely biztosítja a klór behatási időt, így a jelenleg Q=1.050 m3/d értékben korlátozott, hálózatba adható vízmennyiség Q=1.500m3/d vízmennyiségre emelhető.

A projekt megvalósításának támogatási szerződés szerinti forrásösszetétele
Önerő összege: 0 Ft
BM EU Önerő Alapból támogatott: 502 483 eFt
A támogatás összege: 2.316.384 eFt
A projekt összköltsége: 2.818.867 eFt

Mérföldkövek:
A pályázat benyújtása:                 2010.12.02.
A támogatási döntés dátuma:       2011.05.19.
A támogatási szerződés aláírása:  2011.07.22.
A megvalósítás kezdési dátuma:  2011. 08. hó
A megvalósítás tervezett befejezési dátuma: 2013. 12 hó.

Hiperhivatkozás:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja: www.nfu.hu

 

Képmellékletek: